PRONI Omladinski rad Volonteri Brčko PRONI volonter na Balkan Street Fest 2013
PRONI volonter na Balkan Street Fest 2013 PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko

PRONI volonter Zoran Bogdanović—Zox krajem juna 2013. godine je učestvovao na pripremi “BALKAN STREET ART FESTIVALA” u Vranju. U narednom članku možete pročitati njegov doživljaj vremena provedenog u Vranju i svih dešavanja tokom pripreme i organizacije festivala ispisane njegovim riječima.


 

 

Imam vizuju kako to sve treba da izgleda! Ako si se upito ili upitala o kakvoj viziji je reč nastavi čitati.. Igrom slučaja budem u pravo vrijeme na pravom mjestu i "uletim" u priču oko organizovanje BALKAN STREET ART FESTIVALA u Vranju (više o festivalu OVDJE ...Dugo vremena sam proveo u nazovimo ovom trećem sektoru i puno mašte, znanja, želje i motivacije mi je donio taj isti sektor. Ali zanemarimo i tu priču, mada ljudi konkretno vole brojeve jer ih to podseća na vrednost, pa sad, kakvu god samo da nije materijalna :D Znači posle 9 godina ja sam stao na noge i konkretno dao si smjernice u životu! Znam mator sam, ali ne želim ubiti to dijete u sebi, jer samo me ono pokreće i motiviše, nego...da brojke :D Za tih par godina upozno sam BALKAN, gotov pa ceo! U Vranju su bili kreativni umjetnici iz : Holandije, Francuske, Makedonije, Njemacke, Italije, Hrvatske i JA, sam kao predstavnik BIH! E tu mi je već imponovalo, ali zašto...jednostavno svi koji su se tu okupili na izletištu Ćoše u Vranju jeste taj da daš sebe i doprineseš stanovnicima i zajednici u kojoj se sve odvijalo, a ovaj put ponavljam, samo Vranje! Imali smo 7 dana da osmislim kako od mjesta koja se još od Tite nisu koristila..učinit urbanim i dati mu novo ruho i stavit ga pod opticaj SVE apstraktne umjetnost i prolagoditi ga festivalu! Pošto smo našli simbole i lepe priče od starijih žitelja u Vranju s pitanjem šta je bilo i šta bi VI voljeli da se dešava u vasem Ćosku!? Dobili smo prave odgovore koji su bili naša smjernica da ukombinujemo ćitavu priču od Turcizma do ovog modernog ali " modernog" vremena! Pedrstavio sam svoju BiH kao moju rođenu i jako bitnu državu (makar za mene).. Čitav posao i sve što smo radili je bilo jako spontano s dobrim iznenađenjima! Proveli smo se dobro upoznali i ostavili slobodan prostor gdje ćemo se vremenom dopunjavati i raditi profesonalnije, i naravno, u ovom smislu jako se kreativno iskazati, jer danas je to malo teško za većinu pojedinaca! Nastala je pjesma koju smo snimili u autu na dioktafon a pjesmu tačnije matricu smo puštali na CD pleyer i pokušao sam, bez ikakve sile, da treba sve biti nabudženo. Mi smo uradili na tako zanimljiv rad i tako bitan! Ali moram nešto da dodam, ja kao BiH građanin i žitelj u Brčko distriktu OVDE, neće niko da to izguramo i da se radi za dobrobit zajednice i same kulture "apstraktnih" naših nevidljivih poruka. Promjene ne čekaju, uzmi to u obzir kad na vrata pokucaju ne izlazi kroz zid!

Veliki pozdrav Vranjancima na domaćinskom dočeku i sevdahu kojeg nikad neće shvatiti kao takav :D “

Zox je tijekom pripreme festivala radio na snimanju pjesme i spota,  te sa  ART JAM ekipom, a sto su snimili možete pogledati na ovom linku.