PRONI
 
PRONI Debata "BIH MLADI U PROCESU EVROPSKIH INTEGRACIJA: Politike zapošljavanja mladih"
Debata "BIH MLADI U PROCESU EVROPSKIH INTEGRACIJA: Politike zapošljavanja mladih" PDF Ispis E-mail
Novosti - Aktuelnosti
PRONI je juče u Brčkom organizovao debatu „BIH MLADI U PROCESU EVROPSKIH INTEGRACIJA: Politike zapošljavanja mladih“ pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika EU (EUSR u BIH) i češkog predsjedavanja EU, u saradnji sa Direkcijom za Evropske integracije.

Učesnici debate su bili iz različitih sektora vladinog, nevladinog i biznis sektora koji se bave tematikom zapošljavanja, kao i aktivisti omladinskih organizacija. Učešće ambasadorice Francuske u BiH, Nj. E.  Maryse Berniau , gradonačelnika Brčko Distrikta Dragana Pajića i dogradonačelnika Ante Domića, je dodatno naglasila bitnost teme zapošljavanja mladih u BiH, kao i njihovo integrisanje u evropske procese.

                

Ambasadorica Francuske u BiH Nj. E. Maryse Berniau je u uvodnom djelu debate istakla da je cilj debate pojasniti politike zapošljavanja mladih u kontekstu procesa evropskih integracija kao i načine da se uskladi školski sistem sa potrebama tržišta rada. Ambasadorica je navela i primjere dobre prakse iz Francuske i drugih zemalja Zapadne Evrope, povezanosti obrazovanja sa potrebama tržišta. Takođe, istaknula je da je za svaku zemlju bitno, a naročito za BiH kao zemlju koja teži priključenju EU, da razvije politiku zapošljavanja mladih kao jednog od uslova za integracije u evropske procese.
             

Dženana Ibišević, član Komisije za mlade BiH, je navela alarmantni podatak da je 58 % mladih ljudi u BiH nezaposleno na osnovu rezultata analize o Položaju mladih i omladinskog sektora u BiH, a da je trenutno i veći broj obzirom na ekonomsku krizu u svijetu.

Važnost reforme srednjoškolskog obrazovanja tokom debate istakao je i Nedeljko Masleša, pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije BiH.

Tokom debate se takođe iskristalisalo mišljene učesnika o važnosti cjeloživotnog učenja i usavršavanja kao bitnog činioca za spriječavanje nezaposlenosti i nedostatka perspektive u izboru zanimanja.

Debate su medijski propratili novinari medija: FTV, BHT 1, RTRS, RTV BN, Dnevni Avaz, Nezavisne novine, RTV HIT, Radio Brčko, Dnevni list, informativni portali ctrlx.info i infobrcko.

Konačni zaključci debate su bili da je neophodno raditi na reformi obrazovanja, koje treba prilagoditi tržištu rada i da srednjoškolsko obrazovanje treba usmjeriti mlade ljude ka izboru zanimanja, a jedan od načina kako to postići je uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja.
 

Prevod

Browse this website in:

Anketa

Sta je to EVS?
 

YouTube

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Ko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38 

Statistika

Članova : 2
Sadržaj : 497
Web Linkovi : 38
Posjete Sadržajima : 829205

Bookmark


Donatori i projekti

SIDA

SYD

CIDA

EUSR

OPŠTINA BIJELJINA

UNDP

Youth in action

Saradnici

 

KONFERENCIJA MLADIH

RECI.ba

e-Balkan

 

Integration award

WORKCAMPS.PL