PRONI Omladinski rad Volonteri Brčko
Volonteri Brčko
Sanjaj glasno! Gradi društvo za mlade iz ruralnih i urbanih sredina PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko

U periodu od 21.05. do 29.05.2016. godine u Strazburu (Francuska) održana je studijska sesija pod nazivom „Dream it loud: Build an inclusive society for rural and urban youth“ čiji su organizatori bili Youth Express Network i Rural Youth Europe u kooperaciji sa Youth Department of the Council of Europe. Na toj sesiji bio je i naš predstavnik Harun Šabanović (rukovodilac omladinskog kluba Omerbegovača) koji je zauzeo aktivno učešće tokom čitave sesije. Na sesiji je bilo 38 učesnika iz 20 zemalja, a glavni cilj sesije je bio promocija uključivanja maldih sa urbanih i ruralnih područja  i olakšavanje njihovog pristupa socijalnim pravima na lokalnom nivou. Predstavik PRONI-ja je predstavio mrežu omladinskih klubova i izradio akcioni plan, kao produkt sesije, koji planira realizovati u svojoj mjesnoj zajednici. Aktivnosti održane na sesiji su bile vezane za ljudska i socijalna prava, liderstvo, timski rad, bilo je govora o Evropskim institucijama, a takođe su imali priliku posjetiti neku od organizacija koja se bavi maldima kojima pružaju pomoć u vidu savjetovanja, pomoći pri zapošljavanju i slično. Održana je interkulturna veče gdje su učesnici predstavljali svoje zemlje uz tradicionalna jela i pića. Učensici su imali slobodnog vremena da razgledaju sve ljepote Francuskog grada. Sesija je održama u Evropskom omladinskom centru. Svi učesnici su dobili certifikat i društvenu igru o ljudskim i socijlanim pravima.


 
PRONI volonteri postaju međunarodni treneri PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko
PRONI Centar  je imao svog predstavnika na treningu za trenere pod nazivom  "Inclusion LAB II" in održanog u Milcoveni, Rumunija. Ovaj trening je druga po redu aktivnost  u okviru projekta  "Inclusion Express" koji je financijski podržan od strane Council of Europe kroz European Youth Foundation.
Trening je okupio 25 učesnika iz 18 različitih država, a imao za cilj obučiti omladinske radnike kako da organizuju aktivnosti vezane za socijalnu inkluziju mladih kao i o pristupu socijalnim pravima u njihovim lokalnim zajednicama. Ideja treninga je doprinjeti razvoju ucesnika kao trenera / fascilitatora, kao ulozi kroz koju če djelovati kada se vrate kući.
Trening je nastavak projekta Mind the Gap održanog u aprilu u Brčko distriktu BiH.
PRONI je jedina članica Youth Express Network iz Bosne i Hercegovine. Aktivni smo član mreže od 2009, a u poslijednje 2 godine smo i u rukovodstvu mreže.
Youth Express Network je međunarodna mreža sa sjedištem u Strasbourgu. To je  mreža omladinskih radnika, socijalnih radnika i organizacija mladih i mladih ljudi iz cijele Europe uspostavljena 1993. Youth Express Network koristi metode neformalnog obrazovanja poput tehnike teatra potlačenih, rad s mladima na otvorenom, umjetnost u radu s mladima i mobilne seminare.
Na ovaj način PRONI je osnažen novim trenerom na polju socijalne inkluzije mladih čime smo još jednom pokazali svoju dosljednost u sprovedbi naše misije organizacije.
 
PRONI break dance grupa X Dancers Crew osvaja nagrade PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko

Grupa mladih aktivista PRONI Centra okupljena u break dance grupu vrijedno vejžba već nekoliko godina u Omladinskom centru Brčko. Njihove radionice, koordinaciju i treninge vodi naš volonter Edo Ćerimović i volonter Damir Pervanović.

Ova jedinstvena grupa okuplja i dječake i djevojčice različitog uzrasta koji se bave ovom urbanim plesom. Treninge održavaju dva puta sedmično i često odlaze na takmičenja.

Nedavno su na jednom od najvećih balkanskih takmičenja Ultimate Falsh Back Battles u Zagrebu gdje naš najmlađi član Kenan Ćerimović Kenox, osvoji prvo mjesto u kategorji juniora, što znači da je on balkanski prvak za break dancere do 12 godina.  Istovremeno u kategoriji seniora naš Emir Preljević Prleja je osovojio 4. mjesto, a 3. Armina Kalač, još jedan član grupe  X Danceres Crew

Pobjednici će imati priliku sudjelovati na King of the kidz 2016.


Breakdance je ples, ujedno jedan od elementa hip hopa koji zahtijeva višesatno vježbanje i trud kroz više godina. Razvio se krajem 1970-ih u Bronxu i Harlemu.

Više o našoj grupi možete vidjeti OVDJE

 


 
PRONI na forumu Dijalog za budućnost PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko
U sklopu zajedničkog projekta UN-a „Dijalog za budućnost“, krira se mreža mladih aktivista koja će predstavljati važnu sponu između civilnog društva u Bosni i Hercegovini i Dijaloške platforme, koju čine predstavnici vlasti i predstavnici civilnog društva BiH. Najaktivniji učesnici Foruma će imati priliku učestvovati i predstaviti svoje zaključke na jednoj od konferencija Dijaloške platforme.
Na prvom forumu u Tuzli PRONI je predstavljala volonterka Lejla Muminović. Na forumu u Tuzli Lejla je govorila o timskom radu i kako koristiti SMART metodu u svakodnevnom životu. Posebna pažnja na radionicama je posvećena koliko zapravo mladi učestvuju u procesima donošenja odluka, Učešće mladih na nivou države mladi su ocijenlil ocijenom 4, a na lokalnim niovima između 5-6. Lejla se na forumu pridružila grupi za ljudska prava gdje promovirala Mrežu omladinskih klubova kao primjer kako mlade na lokalu uključiti u procese donošenja odluka i prilika da mladi iz različitih loklanih zajednica saađuju svakodnevno.
r

Sveobuhvatni cilj Foruma mladih jeste da ohrabri i podrži učešċe mladih u procesu donošenja odluka vezanih za razvoj i reforme u Bosni i Hercegovini.
Ured rezidentnog koordinatora UN-a je na inicijativu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zajedno sa agencijama UNDP, UNESCO i UNICEF u julu 2014. godine počeo sa implementacijom projekta „Dijalog za budućnost“ koji ima za cilj stvoriti prostor za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje mira u cijeloj zemlji, promovisati suživot i međukulturalno razumijevanje. Projekt će trajati 18 mjeseci, a 2 miliona američkih dolara za implementaciju projekta je obezbijedio UN Fond za izgradnju mira.

Forumi mladih ċe stimulirati debate između učesnika, služiti kao svojevrstan inkubator ideja i pružiti priliku mladima da zajednički identificiraju probleme i rješenja u svojim zajednicama.

U sklopu svakog foruma učesnici su podijeljeni u tri tematske radionice:

Grupa 1 – Ljudska prava, mir i razvoj - Ključne teme incijative za razvoj mira u BiH i usko povezano sa širim ciljevima podržavanja interkulturalnog, međureligijskog dijaloga i saradnje između zajednica u BiH.
Grupa 2 - Okoliš – Apolitična tema sa velikim potencijalom za stvaranje koncenzusa i stvaranje dvosmjerne vertikalne komunikacije između aktivista i donosilaca odluka na raznim nivoima.
Grupa 3 – Rodna pitanja i marginalizovane grupe – Ključna oblast za osiguravanje jednakosti i inkluzivnosti na svim nivoima društva koja od učesnika traži da nađu način da prevaziđu tradicionalne i kulturne prepreke prisutne u svim BiH zajednicama.
 
PRONI domaćin volonteru iz Kraljevine Norveške PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko

PRONI Centar za omladinski razvoj trenutno ima volontera iz Norveške. Norveški student Jørgen Wien će provesti 5 mjeseci u Brčkom i u PRONI-u kao volonter. Njegov rad u PRONI Centru i boravak u Brčko distriktu BiH je dio njegovog magistarskog rada u polju antropologije, čiji je glavna tema pomirenje među mladima Ideja projekta je istražiti pitanja pomirenja i suživota mladih u Brčko disitriktu BiH kroz direktan rad s mladima.

Projekt će pored istraživanja o mišljenjima mladih zabilježiti i stavove odraslih o procesu pomirenja i primjer Brčko disitrkta BiH, te kroz konkretne aktivnosti raditi na razmjeni kultura između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške.

U PRONI Centru najveći dio posla za Jørgena biti istraživanje i kurs norveškog jezika kako bi dao doprinos mladima i građanima Brčko disitrkta BiH da upoznaju norvešku kulturu i jezik. Pored toga će pomagati u drugim aktuelnim aktivnostima PRONI Centra.

Jorgen je jezike Bosne i Hercegovine naučio na Balkanskim studijama u Oslu,  a slobodno vrijeme i tamo provodi volontirajući u radu sa azilantima, imigrantima i drugim doseljenicima u Norveškoj. Sa njima je također radio kurs norveškog jezika i pomgao im upoznati kulturu zemlje u koju su došli.

 

 
Naši aktivisti na projektu "Virtualna akcija-stvarna reakcija" PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko

Projekat "Virtualna akcija-stvarna reakcija" sprovodi organizacija Libero iz Srbije, ciji glavni cilj je da postanu prenosioci poruka u vituelnom svijetu, kao i da podstaknu mlade ljude da aktivno ucestvuju u svojim zajednicama koristeci drustvene mreze. Trening je okupio 22 mlade osobe iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Bugarske i Holandije. Učesnici iz Bosne i Hercegovine su bili aktivisti Udruženja KULT i PRONI Centra iz Gradačca, te volonterka PRONI Centra Jovanka Radovanović.

S obzirom da mladi provode mnogo vremena online koristeci drustvene mreze kao sredstvo za sirenje njima vaznih poruka, ovaj projekat je imao za cilj da nauci mlade kako da sire poruke u virtuelnom svijetu i kako da aktivno ucestvuju u svojim zajednicama koristeci drustvene mreze. Cilj projekta je bio da mladi steknu potrebno znanje i vjestine kako bi postali online aktivisti. Tokom treninga mladi su ucili kako da povezu svoj online i offline aktivizam, sustinu interakcije na drustvenim mrezama, te koliko ona lici ili se razlikuje od interakcije "licem u lice".

Ucesnici su imali priliku da steknu znanje o tome kako funkcionise online zajednica i koji su njeni glavni izazovi. Oni su takodje bili podsticani da razmisljaju o tome sto bi htjeli da promijene u svojim zajednicama, te kako da to ucine online. Radom u grupama ucesnici su bili u prilici da razviju strategije i zapocnu svoje online kampanje. Pored toga, ucesnici su imali priliku da se druze, da komuniciraju na engleskom jeziku, da upoznaju kulturne slicnosti/razlicitosti drugih ucesnika, da predstave svoju zemlju.

Ovo je bio medjunarodni trening za mlade online aktiviste. Cilj je bio da se okupe svi oni koji putem Interneta zele da sire poruke koje su njima vazne, da promovisu pozitivne poruke u svojim online zajednicama


 


Stranica 1 od 8