PRONI Omladinski rad Volonteri Brčko PRONI domaćin volonteru iz Kraljevine Norveške
PRONI domaćin volonteru iz Kraljevine Norveške PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko

PRONI Centar za omladinski razvoj trenutno ima volontera iz Norveške. Norveški student Jørgen Wien će provesti 5 mjeseci u Brčkom i u PRONI-u kao volonter. Njegov rad u PRONI Centru i boravak u Brčko distriktu BiH je dio njegovog magistarskog rada u polju antropologije, čiji je glavna tema pomirenje među mladima Ideja projekta je istražiti pitanja pomirenja i suživota mladih u Brčko disitriktu BiH kroz direktan rad s mladima.

Projekt će pored istraživanja o mišljenjima mladih zabilježiti i stavove odraslih o procesu pomirenja i primjer Brčko disitrkta BiH, te kroz konkretne aktivnosti raditi na razmjeni kultura između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške.

U PRONI Centru najveći dio posla za Jørgena biti istraživanje i kurs norveškog jezika kako bi dao doprinos mladima i građanima Brčko disitrkta BiH da upoznaju norvešku kulturu i jezik. Pored toga će pomagati u drugim aktuelnim aktivnostima PRONI Centra.

Jorgen je jezike Bosne i Hercegovine naučio na Balkanskim studijama u Oslu,  a slobodno vrijeme i tamo provodi volontirajući u radu sa azilantima, imigrantima i drugim doseljenicima u Norveškoj. Sa njima je također radio kurs norveškog jezika i pomgao im upoznati kulturu zemlje u koju su došli.