PRONI Omladinski rad Volonteri Brčko Tri PRONI aktivista učili "civic hackathon"
Tri PRONI aktivista učili "civic hackathon" PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko


 

U Beogradu u periodu od 16.-23. 4. 2014. godine održao se trening pod nazivom „Urban Hackers: From idea to work“ kojem je prisustvovalo trideset učesnika iz deset zemalja (Francuske, Albanije, Italije, Sjeverne Irske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore). Među njima su bili ipredstavnici PRONI Brčko, tačnije troje mladih iz Brčko distrikta, Harun Šabanović, Goran Vučić i Azra Fazlić.

Cilj treninga je bio uvezati web dizajnere, programere, grafičke dizajnere i aktiviste iz nevladinog sektora kako bi se razvile vještine stvaranja mobilnih aplikacija i internet platformi za građanski aktivizam.

Prva tri dana treninga predstavljene su teme koje će se obrađivati, učesnici su se međusobno upoznali, te upoznali mentore koji će ih uputiti u to kako da iskoriste moderne tehnologije za društveno organizovanje.

 

Četvrti dan su podijeljene grupe po temama koje će se obrađivati, i svaka grupa je dobila svog mentora. Teme su osmislili sami učesnici i te teme je u tri dana trebalo pretvoriti u mobilnu aplikaciju ili internet platformu.

Nakon tri dana konstantnog rada svaka grupa je uspjela izvršiti zadatak, i svoj rad je prezenetirala drugim učesnicima uz pratnju mnogih medija.

 

Trening je bio jako produktivno osmišljen jer su učesnici mogli da izraze svoje ideje, a da ih stručnjaci iz IT sektora sprovedu u djelo. Još bitnije je napomenuti da su to uglavnom bili mladi ljudi, koji imaju pozitivan pogleda na svijet, te koji pokušavaju svojim radom i znanjem da promijene svoj položaj.

Kroz rad su učesnici su razvili razne aplikacije na kojima će PRONI dalje raditi sa svojim volonterima.

"QCut!", koja pomaže građanima da lociraju poštu u kojoj ima najmanje gužve, na osnovu informacija koje sami građani ‘šeruju’. Dugoročno, ova aplikacija može pomoći boljem menadžmentu javnih službi.

"SPOT", mobilna aplikacija namenjena prije svega turistima i onima koji žele da upoznaju svoje gradove iz intimnog ugla njihovih sugrađana. U pitanju je interaktivna šetnja kroz grad koja radi pomoću mapa, geolociranja i video prezentacija.

Zanimljiva je i aplikacija "SEX UP", interaktivna veb platforma koja tinejdžerima približava seks na moderan i edukativan način, u cilju promovisanja zdravijih seksualnih navika i kulture seksualnog obrazovanja kod mladih.

"PROJECT UP" je veb platforma koja povezuje pojedince iz kulturnog sektora i omogućava im da ostvare saradnju na novim projektima koje zajedno osmišljavaju.

"RUNnGO" je naziv za direktorijum nevladinih organizacija koji je lak za korišćenje, a koji će omogućiti korisnicima da ocjene rad organizacija, čime će se podstaći transparentnost, saradnja i bolji menadžment. Ideja je da sami volonteri i aktivisti lakše pronađu organizacije koje se bave onim što njih zanima.

I najzad, "LOCAL GOODS" je veb platforma za robnu razmjenu između lokalnih poljoprivrednih proizvođača koji ne žele da ponude svoju robu ili jedan dio svoje robe na tržistu, već bi je radije razmjenili sa drugim proizvođačima.