PRONI Omladinski rad Volonteri Brčko Mladi iz Brčkog na međunarodnom festivalu
Mladi iz Brčkog na međunarodnom festivalu PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko

Balkan Streets Festival iz Vranja, koji iza sebe ima pet izdanja, i Reload festival iz Vladičinog Hana, koji postoji od 2008. godine, zajednički su organizirali Reload Streets Festival od 8. do 12. avgusta u Vranju. PRONI je ovom festivalu partner već treću godinu a sa Generatorom surađujemo i duže.

U okviru muzičkog programa – od 8. do 10. avgusta u atrijiumu Omladinskog kulturnog centra (OKCE), nastupali su bendovi By-Pass iz Pančeva, Stereo Banana iz Niša, GodDamn iz Vranja, Fluid Underground iz Vlasotinca, kragujevački dabstep/d’n’b duo Riot 87... ali i DJ-evi Irmin van der Meijden iz Holandije i HyperTech iz Makedonije. Program Reload Streets festivala obuhvatio je i projekciju muzičkih dokumentaraca, u saradnji sa Festivalom dokumentarnog rok filma (DORF) iz Vinkovaca. Radionice su organizovane u saradnji sa udruženjem Generator iz Vranja, koje će tom prilikom, kao jedan od lokalnih partnera Kancelarije za mlade Vranje, obeležiti Međunarodni dan mladih.

Kao i godinama do sad PRONI je slao mlade iz BiH da predstave svoju umjetnost i angažman. Ove godine predstavnici su bili Ernad Osmić i Emina Hajdrević.

O njihovim utiscima čitajte u produžetku

 

U Vranje smo stigli u podne. Iscrpljeni od putovanja koje je trajalo nešto manje od 11 sati, nadali smo se što ranijem odlasku u smještaje. Međutim, stigavši u kancelariju „Generatora“, nismo se mogli oteti energiji osoblja i volontera koji su punom parom bili usred organiziranja aktivnosti i dešavanja za to ljeto. Ipak, nakon nekoliko sati upoznavanja, putovanje nas je sustiglo i otpraćeni smo u smještaj. Prva noć se sastojala od projekcija nekoliko kratkih filmova među kojima je bio i moj film „Homo pour l’art“.

Bilo je lijepo vidjeti reakcije omladine na film i temu koju on stavlja u fokus u mjestu koje je geografski toliko udaljeno od Brčkog. Drugu noć našeg boravka obilježili su nastupi nekolicine regionalnih bendova (većina sa super reputacijom), pa nam je bila izuzetna čast našim nastupom otvoriti festival.

Tokom četiri dana koje smo proveli u Vranju, prisustvovali smo radionici kreativnog pisanja. Ta radionica se na kraju uobličila u nastup poetry slama koji je održan na manifestaciji obilježavanja Dana mladih u Vranju.

Izuzetno nam je drago što smo na svim mogućim manifestacijama i radionicama mogli predstaviti našu umjetnost, naš grad i PRONI koji nam je omogućio ovaj doživljaj. Za kraj ne smijemo ne spomenuti hranu u Vranju na koju su svi jako ponosni. A s obzirom da smo se vratili u Brčko sa nekoliko kila viška, možemo se samo složiti sa tim ponosom.