PRONI Omladinski rad Volonteri Brčko PRONI na vikendu aktivizma
PRONI na vikendu aktivizma PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko

Drugi „Vikend aktivizma“ u organizaciji Udruženja građana „Oštra Nula“ koji je počeo u petak u parku „Dr Mladen Stojanović“, završio se kreativnim radionicama juče u Društveno kulturnom centru (DKC) Incel. PRONI je bio dio vikenda aktivizma. Naša aktivistica Đurđica je provela vikend sa svojim vršnjacima učeći i stvarajući. Stečeno znanje će nastaviti koristiti u aktivnostima PRONI Centra. 

Učesnici kreativnih radionica bili su mladi ljudi iz raznih krajeva BiH. Radionice su se bavile pitanjima tolerancije, komunikacije i izgradnjom povjerenja među mladima, interkulturalnim dijalogom, vještinama organizovanja kampanja, društvenim mrežama, odnosima sa medijima, izradom stencila i alternativnim načinima javnog oglašavanja, ali i pitanjima u vezi stereotipa i predrasuda sa kojima se susreću mladi u BiH.

 

Prvom radionicom „Teambuilding: izgradnja povjerenja i komunikacije u grupi“ otvoren je drugi vikend aktivizma. Ova radionica imala je za cilj upoznavanje i povezivanje učesnika, gdje su kroz niz različitih igara i aktivnosti bolje upoznati svoje kolege, uspostaviti međusobnu komunikaciju i povjerenje, izgradili siguran prostor za rad i uživali radeći sve to. Ova radionica sastojala se iz niza logičkih, taktičkih, štafetnih i vremenski ograničenih zadataka koji su zahtijevali timski rad i pomogli učesnicima da postanu ekipa u svakom smislu te riječi.

Drugi dan „Vikenda aktivizma“ bio je u znaku „Obojenih naočala“, analogije sunčanih naočara koje predstavljaju kulturološke filtere kroz koje posmatramo stvarnost. Radionica ima za cilj upoznavanje učesnika/ca sa pojmovima stereotipa, predrasuda, diskriminacije kao i metodama neutralisanja istih u našem okruženju.

„Radionica predstavlja jedan novi koncept kojim se pristupa pojmovima stereotipa, predrasuda i diskriminacije. Mislim da je aktivizam dosta doprinio sa obzirom da je to jedan od vidova neformalnog obrazovanja, a u formalnom obrazovanju nemamo priliku da razmišljamo izvan 'okova'. Svi koji se bave aktivizmom, mjenjaju svoje mišljenje i svoje stavove prema nekim stvarima i dozvole sebi da razmisle o onom što ih okružuje i samim tim da promijene svoj stav. I ne boje se toga da promijene svoj stav, iako bi pritome biti isključeni iz grupe kojoj su prije pripadali“, rekla je fascilitatorka ove radionice Nikolina Gavrić.

Nakon uvodnog dijela sami učesnici imali su priliku da u diskusiji iznesu svoja mišljenja i stavove, da razmisle šta su stereotipi i predrasude i kako dovode do diskriminacije, koliko je to štetno za naše društvo i kako da se bore protiv toga.

Treći i poslednji dan bio je rezervisan za radionice „Komunikacija, odnosi sa javnošću, kampanje i društvene mreže“ i „Alternativni načini oglašavanja u javnosti“. Prva radionica fokusirala se na strateško pripremanje PR kampanja za nevladin sektor, uključujući i tradicionalne i nove medije. Radionicu je vodila Olja Radlović.

Četvrta radionica „Alternativni načini oglašavanja u javnosti“ je stencil radionica izrade političkih poruka na majicama. Uz korištenje stencil šablona rad ide brzo i lagano, a jedan dobro urađen stencil šablon se može više puta koristiti.

Radionice su se održavale u parku „Dr Mladen Stojanović“ i DKC Incel, i bile su otvorene za javnost