PRONI Omladinski rad Volonteri Brčko Mladi iz Brčkog na radnom kampu
Mladi iz Brčkog na radnom kampu PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko

U period od 09.08. do 17.08. 2013. godine, četiri PRONI aktivista boravila su u volonterskom kampu ‘’Colony’’ u Bosanskoj Otoci. Boravak volontera u ovom kampu i u još tri međunarodna volonterska kampa u BiH organizovan je u sklopu projekta “Learn, volunteer, share”koji uz podršku NVO ‘’International Visegrad Fund ‘’ organizuje mreža NVO iz jugoistočne Evrope SEEYN. Aktivisti iz Brčkog, Maša Baćanov, Dejana Baljak, Saša Pešić i Goran Vučić, u kampu u Otoci boravili su u sklopu projekta ‘’Mladi grade budućnost u Brčko distriktu BiH’’.

Volonterski kamp ‘’Colony’’ u Bosanskoj Otoci svake godine organizuje Demokratski centar Nove Nade iz Bosanske Otoke, a pruža mogućnust smještaja I raznolikih aktivnosti za 15 volontera. Kamp je smješten u prelijepom predjelu na obali rijeke Une, svega nekoliko kilometara od grada. Kamp je, pored udobnih šatora za dvije osobe, opremljen svim neophodnim objektima i opremom, kao što su kuhinja, tuševi, toaleti… uz neborjene mogućnosti za uživanje u prirodi i prednostima koje nudi Rijeka Una – od plivanja, plovidbe čamcima do ribolova i raznih sportskih aktivnosti. Generalni ciljevi kampa su omogućavanje prostora volonterima za kreativni rad uz koji mogu razvijati svoje vještine, pozitivne vrijednosti i stavove te svoja znanja i vještine primjenjivati u praksi.

U skladu s ovim opštim ciljevima, i ovogodišnje aktivnosti volontera su bile posvećene daljnjoj izgradnji i obogaćivanju prostora u kampu sa naglaskom na očuvanju okoline kroz korištenje i recikliranje sekundarnih sirovina, tj. raznih otpadnih i odbačenih materijala. Grupa u kojoj su boravili naši volonteri preuzela je zadatak da popravi i postavi ogradu oko kampa te popravi nasip prema rijeci Uni.

Pored toga radilo se na izradi novih sadržaja i obogaćivanju prostora za odmor, rad i rekreaciju koje će koristiti učesnici budućih radionica i projekata u kampu. Tako je od raznih otpadnih materijala (kolutovi za žicu, odbačene drvene grede, letve, itd.) napravljeno 6 stolova sa sjedalicama.

Grupa je posebno uživala praveći indijanski vigvam koji je poslužio kao test za budući projekat ‘’indijanskog kampa’’. Pored ovih radnih aktivnosti, volonteri su učestvovali u nekoliko radionica na temu samozapošljavanja kroz vlastitu inicijativu i razvijanje novih i neobičnih ideja.