PRONI Omladinski rad Volonteri Brčko PRONI volonteri postaju međunarodni treneri
PRONI volonteri postaju međunarodni treneri PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Brčko
PRONI Centar  je imao svog predstavnika na treningu za trenere pod nazivom  "Inclusion LAB II" in održanog u Milcoveni, Rumunija. Ovaj trening je druga po redu aktivnost  u okviru projekta  "Inclusion Express" koji je financijski podržan od strane Council of Europe kroz European Youth Foundation.
Trening je okupio 25 učesnika iz 18 različitih država, a imao za cilj obučiti omladinske radnike kako da organizuju aktivnosti vezane za socijalnu inkluziju mladih kao i o pristupu socijalnim pravima u njihovim lokalnim zajednicama. Ideja treninga je doprinjeti razvoju ucesnika kao trenera / fascilitatora, kao ulozi kroz koju če djelovati kada se vrate kući.
Trening je nastavak projekta Mind the Gap održanog u aprilu u Brčko distriktu BiH.
PRONI je jedina članica Youth Express Network iz Bosne i Hercegovine. Aktivni smo član mreže od 2009, a u poslijednje 2 godine smo i u rukovodstvu mreže.
Youth Express Network je međunarodna mreža sa sjedištem u Strasbourgu. To je  mreža omladinskih radnika, socijalnih radnika i organizacija mladih i mladih ljudi iz cijele Europe uspostavljena 1993. Youth Express Network koristi metode neformalnog obrazovanja poput tehnike teatra potlačenih, rad s mladima na otvorenom, umjetnost u radu s mladima i mobilne seminare.
Na ovaj način PRONI je osnažen novim trenerom na polju socijalne inkluzije mladih čime smo još jednom pokazali svoju dosljednost u sprovedbi naše misije organizacije.