PRONI Projekti Omladinska politika Započelo osnivanje Vijeća mladih Općine Odžak
Započelo osnivanje Vijeća mladih Općine Odžak PDF Ispis E-mail
Projekti - Omladinska politika

U Odžaku je održan sastanak 16.07.2012. s ciljem formiranja Vijeća mladih općine Odžak.

Na sastanku su predstavnici “Mozaika”, “Klub mladi posavska mahala” i “Preporod” imali priliku da se informiraju o važnosti osnivanja Vijeća mladih, implementiranju Zakona o mladima FBiH kao i da zajednički diskutuju o samom procesu formiranja Vijeća mladih u njihovoj zajednici.

Sastanak je otvorio i vodio regionalni suradnik projekta “Institucionalni dijalog između mladih i vlasti kroz osnivanje vijeća mladih” Ovim sastankom projekat i regionalni partner organizacija PRONI Centar za omladinski razvoj su započeli prve korake ka formiranju Vijeća mladih općine Odžak.

Zaključak sastanka svih organizacija je da je Vijeće mladih mehanizam neophodan za podršku i razvoj mladi ovog mjesta te da će se svi uključiti kako bi se vijeće osnovalo što prije. Na ovaj način i mladi općine Odžak dobijaju jednaka prava kao i mladi diljem FBiH.

Naredni korak je registracija još jednog udruženja, a zatim i osnivačka skupština Vijeća mladih općine Odžak koje je neophodno za početak formiranja Vijeća mladih Županije Posavske.

fotografija sa sastanka sa predstavnicima udruga mladih Odžak

„Institucionalni dijalog između mladih i vlasti kroz osnivanje vijeća mladih“ je projekt koji Institut za razvoj mladih KULT, u saradnji s partnerima, provodi s ciljem demokratske stabilizacije i razvoja civilnog društva u BiH, te formiranja institucionalne strukture predstavnika mladih, kako bi ove strukture mogle sudjelovati u svim procesima donošenja odluka za mlade na svim razinama vlasti. Projekt će raditi na uspostavljanju partnerskog odnosa između omladinskih organizacija i vladinih institucija. Želimo stvoriti održive kapacitete omladinskih organizacija u FBiH i Brčko-Distriktu, te omladinskog savjeta u RS-u kako bi se uspostavila vijeća mladih na svim razinama vlasti.

Vise o projektu OVDJE